Het laatste nieuws


Camerabeelden winkeliers vaak onbruikbaar

Camerabeelden winkeliers vaak onbruikbaar

Rosmalen, 13 oktober 2017 - In het nieuws

Gisteren was het overal in het nieuws. Bijna de helft van de winkeliers maakt camerabeelden waarop criminelen, zoals overvallers, niet te herkennen zijn. Wat kunnen wij hier als installateurs aan doen?

De politie en justitie slaan alarm: "Ondernemers moeten hun apparatuur in order maken, daardoor kan de pakkans omhoog". 

Artikel op AD.nl

 

Slecht camerabeeld

Bijna de helft van de winkeliers maakt camerabeelden waarop criminelen, zoals overvallers, niet te herkennen zijn. © Politie

 

Na een overval of diefstal krijgt de politie te vaak onbruikbare camerabeelden van winkeliers en ondernemers. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat vandaag openbaar wordt gemaakt. Een steekproef onder 200 winkeliers toont aan dat bijna de helft van hen camerabeelden maakt waarop mensen niet te herkennen zijn.

Wat zijn de voornaamste redenen dat de beelden zo slecht zijn?

 • Slechte kwaliteit security camera's

  1. Zo zijn de beelden vaak totaal niet scherp
   • Panasonic maakt gebruik van hoge kwaliteit lenzen en sensoren. Zo zal er niets de camera's ontgaan
   • Panasonic maakt gebruik van CMOS sensoren, waardoor ze ook nog eens een zeer natuurgetrouw beeld weergeven
  2. Er wordt geen gebruik gemaakt van goede tegenlichtcompensatie
   • Alle Panasonic i-PRO modellen hebben beschikking over een zeer goede tegenlichtcompensatie waardoor ze goed op de ingang gericht geplaatst kunnen worden
  3. Camerabeelden zijn met minder licht niet te gebruiken
   • De lichtgevoelige CMOS sensoren van Panasonic zorgen er voor dat bij beperkt ligt er toch nog heel mooi beeld is, daarnaast zijn er ook nog modellen die gebruik maken van Infrarood verlichting

Voorbeeld van de tegenlichtscompensatie van Panasonic i-PRO camera's.

 

 • Er wordt gebruik gemaakt van analoge systemen
  Een analoog systeem kan wel lekker goedkoop zijn, maar tegenwoordig hebben IP gebaseerde systemen hebben behoorlijk wat voordelen ten opzichte van een analoog systeem.

  1. Een IP gebaseerd systeem heeft een hogere beeldkwaliteit
  2. Er is mogelijkheid tot analytics. 
   • IP gebaseerde systemen kunnen niet alleen gebruikt worden voor opname. Ook kun je er nuttige informatie uit halen. Zo zijn er bij onze IP gebaseerde systemen mogelijkheden tot Klantentelling, POS koppelingen en kentekenregistratie. En er is nog veel meer mogelijk.
  3. Schaalbaarheid
   • Bij IP gebaseerde systemen is het makkelijker op te schalen naar meer camera's in een systeem.
   • Daarnaast is het bij Panasonic mogelijk met Edge Recording te werken. Daardoor worden de beelden op de SD kaart in de camera opgenomen en zijn deze waar dan ook ter wereld terug te kijken. Hier komt geen recorder aan te pas.
   • IP camera's kunnen vanuit 1 punt over Power over Ethernet gevoed worden
  4. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen waardoor het verstandiger is voor IP camera's te kiezen

 

4k header 

 

 • Te weinig kennis bij de installateur over het plaatsen/aanbieden van een camerasysteem

  1. Kijk naar het bedrijfsproces, kwetsbaarheden en specifieke omstandigheden en bepaal de doelen van het cameratoezicht. Een van de doelen is dat de camerabeelden gebruikt kunnen worden voor opsporing. De pakkans wordt hiermee vergroot, waardoor camerasystemen preventief gaan werken.
   Daarnaast moet er gekeken worden naar de andere mogelijkheden van het camerasysteem. Bijvoorbeeld klantentelling waardoor de winkelier kan bepalen op welke tijdstippen hij of zij meer personeel moet inzetten. Of bijvoorbeeld een koppeling met een POS-Systeem, waarmee fraude binnen de eigen organisatie opgespoord kan worden.
  2. Zorg voor een cameraplan. Een cameraplan is een plattegrond van de onderneming, het vervoersmiddel, de woning of de instelling. Hierop wordt per camerapositie aangegeven welk deel van het te beveiligen gebied moet worden vastgelegd. Daarnaast moet je ook rekening houden met hoogte waarop de camera hangt, indien een persoon geïdentificeerd moet worden dan zal de camera lager moeten hangen, zodat het gezicht goed zichtbaar is.
  3. Beeldkwaliteit. Stel de camera’s zo in dat bewegende objecten (zoals mensen of auto’s) kunnen worden herkend of geïdentificeerd. Daarvoor zijn ook hoogte van de camera en licht van belang.
  4. Opslag. De opslag moet voldoende capaciteit hebben om de camerabeelden van ten minste een week op te slaan. Een langere periode is beter, om bijvoorbeeld na een incident tijdens een vakantie nog bij de camerabeelden te kunnen. De camerabeelden mogen niet langer worden opgeslagen dan wettelijk toegestaan (28 dagen).
  5. Het systeem. De datum en tijd van het systeem moeten automatisch worden gecontroleerd en bijgewerkt, ook na overgang van zomertijd naar wintertijd en andersom. Opsporing valt of staat met de juiste datum en tijd van de camerabeelden!
  6. Uitvoer. Het formaat van de camerabeelden moet in een reguliere extensie dat door dominantie besturingssystemen wordt gedragen (Windows en Apple) en op gangbare apparatuur te kunnen worden afgespeeld. Bijgeleverde softwareplayers is onwenselijk. Het gaat om onafhankelijke bestanden die in editing software van de politie kan worden verwerkt. Metadata als datum en tijd van de opname en naam van de camera moet zichtbaar zijn op de camerabeelden in de export.
  7. Registratie. Zorg ervoor dat het camerasysteem geregistreerd is bij Camera in Beeld. Camera in Beeld is een databank van beveiligingscamera’s. Met deze databank kan de politie zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk camerabeelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt. Hoe meer camera’s voldoen aan dit advies, hoe beter de opsporing met Camera in Beeld!

 

Kortom, ga met een betrouwbare partij in zee. Een partij die gebruik maakt van hoogwaardige producten en u van het juiste advies kan voorzien. Neem contact op met ons wanneer u graag installateur wilt worden op het gebied van hoogwaardige Panasonic security producten. Bij Stupers Rosmalen kunnen wij u helpen met het adviseren van uw eindklant op het gebied van veiligheid en kunnen wij er voor zorgen dat ze nooit zullen klagen over de kwaliteit van de geleverde camerabeelden.

Ook wanneer u meer informatie wilt over het mogelijk aanschaffen van een hoogwaardig camerasysteem, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij kunnen u mogelijk in contact brengen met een door ons getrainde installateur die u kan voorzien van de juiste kennis, producten, installatie en support.

Neem voor meer vragen contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

 

Dit artikel is gebaseerd op een rapport van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. (website). Dit rapport is hier te downloaden.